Sistemul digestiv uman contine circa 1014 bacterii, de 10 ori mai multe decat toate celulele din corpul nostru, iar la nivelul intestinelor se regaseste cea mai mare parte a sistemului nostru imunitar. In acelasi timp, sistemul digestiv este o poarta de intrare a germenilor patogeni in organism. Parte dintre acesti germeni sunt distrusi la trecerea prin bariera acida din stomac, dar unii ajung in intestin, unde dispun de mediul nutritiv si temperatura optima pentru a se multiplica si pot produce imbolnavirea.
Daca vei urmari, de-a lungul unei zile, limbajul folosit de oamenii din jurul tau, vei intalni de multe ori expresii precum „ar trebui sa”, „daca as fi”, „nu pot sa”, „n-am ce face”, „ce bine ar fi daca”, „din cauza lor” sau „vinovat este”. Acestia sunt oameni reactivi. Ei considera ca pentru orice situatie negativa in care se afla vina nu le apartine, ci se gaseste in alta parte. Si ca nu pot controla ceea ce li se intampla.
De fapt, provocarile cu care avem de-a face se impart in trei categorii: cele pe care le putem influenta direct (si care tin exclusiv de propriul comportament), cele pe care le putem influenta indirect (si depind de altii) si cele pe care nu le putem influenta deloc (de exemplu conditiile meteo).